韓國 首爾 小編遊記 旅遊指南

首爾「打卡」必去景點 — 小法國.南怡島.江村

首爾「打卡」必去景點 -- 小法國.南怡島.江村.jpg對於熱愛「打卡」嘅朋友仔,喺放假嘅時候最合適去韓國旅遊。首爾嘅良辰美景,盡享到大自然嘅樂趣。

小編首選推介法國小王子村.南怡島.江村鐵路單車! 鍾意韓劇同綜藝節目嘅朋友都會對以下景點都唔會陌生,絕對可以滿足到喜愛「打卡」嘅你,享受「打卡打到飽」嘅樂趣!

 

「來自星星的你」拍攝場地嘅法國小王子村

中罕

fgh

圖片來源

喺呢個行程裏面能夠喺被稱為法國文化之村小法國嘅小王子村拍照留下回憶,而呢個地方從早期嘅韓劇「貝多芬病毒」「祕密花園」至紅透海內外嘅「來自星星嘅你」,還有韓劇綜藝節目《Running Man》都有喺呢到拍攝過。

 

《Running Man》拍攝地 – 江村鐵道自行車

xfthyu

圖片來源

之後會帶你前往《Running Man》、《我們結婚了》拍攝景點 — 江村鐵道自行車。呢個具有優美景觀嘅特色旅遊活動,不但可以欣賞到美景,仲可以騎乘住江村鐵路自行車,去感受沿著北漢江馳騁嘅獨特體驗。

寫意風情嘅南怡島

南怡島.jpg1

 圖片來源

「打卡」和欣賞美景當然不能錯過南怡島,喺南怡島青蔥嘅栗子樹、白楊樹、杉木林道之間漫步,感受韓國郊野嘅優雅秀麗風光,絕對係一件賞心樂事。呢啲景點可以滿足到「打卡」嘅朋友,正正係「景在其中,影在心中,韓國美景,任你去影。」

有關其他韓國1日遊既資訊:

– 小瑞士村.晨靜樹木園

– 抱川.香草島樂園.山楂酒園

–馬耳山.全州壁畫村

– 最新首爾必玩特色遊  —  海上SKY BIKE.五彩星光村

– 特色文化之旅 [水原華城.光明洞窟]

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s