台灣 台北 專欄作家 小編遊記 旅遊指南

台灣紅葉地圖

台灣紅葉地圖秋天,當然唔少得去睇紅葉啦。但老細唔放人點算好?!不如近近地飛台灣,所以今次就等小編同大家介紹台灣賞楓勝地!去台灣睇紅葉有咩好?一黎近香港,可以幫大家愛惜荷包。二黎台灣嘅楓紅期比日本、韓國晚,到11月先入賞楓期,就算大家錯失咗日本、韓國嘅賞楓期都可以去台灣睇紅葉!而今次小編就整理咗份台灣紅葉地圖,介紹台灣睇紅葉嘅熱門景點,俾大家可以跟住去「追楓」啦!

1.武陵農場

1
圖片來源

2圖片來源

武陵農場喺2017年被選為「全台網友最愛熱搜十大賞楓勝地名單」入面嘅第一名,係台灣人熱愛嘅賞楓勝地!武陵農場位於台中市,鄰近雪霸國家公園,一年四季農場各有特色,展示出「春花」、「夏果」、「秋楓」、「冬雪」各種情調。而每年一到11月~12月中嘅賞楓期,武陵農場鋪滿深秋楓紅。大家仲可以預訂農場嘅露營設施,喺紅葉下渡過充滿詩意嘅晚上!

【南谷小旅行】台北武陵農場一天遊

2.奧萬大國家森林遊樂區

3圖片來源

4圖片來源

奧萬大國家森林遊樂區擁有全台灣最大嘅楓香林,同時有「楓葉故鄉」嘅美譽。區內最出名嘅就是楓林區,只要一到賞楓嘅季節都會吸引大批遊客觀光,而當中「賞鳥平台」同「奧萬大吊橋」嘅景色最美!置身喺依個漫天楓葉包圍住嘅環境入面,絕對令您可以拋開煩惱,放鬆身心。

3.阿里山

a4圖片來源

a1圖片來源

阿里山位於嘉義縣東部,一直都係台灣嘅著名景點之一,日出景色非常壯麗!而除咗日出外,每逢秋冬,山區多處楓葉盛開形成紅葉美景,雲海再加上滿山紅葉,非常浪漫!

【火車遊森林】阿里山森鐵一日遊

【壯麗雲海】阿里山奮起湖純玩一日遊

4.桃源仙谷

7圖片來源

8圖片來源

桃源仙谷嘅楓景有別於其他紅楓景點,佢最出名嘅特色就係「黃金楓」。喺陽光照耀下黃金楓把成個山谷染成金黃色,一當步入黃金楓林就如走進仙境,被金碧輝煌嘅閃爍光芒所包圍。桃源仙谷正如其名,絕對係個可以令人忘卻塵囂嘅桃花源!

5.新竹雪霸休閒農場

a3圖片來源

14_6圖片來源

雪霸休閒農場位於海拔高達1,923公尺嘅野馬瞰山山頂。喺秋楓葉盛開嘅日子,大家可以一邊觀賞紅葉,一邊呼吸新鮮嘅高山空氣,令人精神爽朗!睇完紅葉大家仲可以到附近嘅觀霧遊憩區,賞觀霧獨有嘅自然生態景色!

大家千其唔好以為11月尾就到咗賞楓期嘅水尾,就錯失咗賞楓嘅好機會!喺台灣賞楓期先岩岩開始咋!希望依篇「台灣紅葉地圖」幫到大家,跟住地圖黎番個「追楓」之旅啦!想知多啲台灣嘅旅遊情報,就要留意 texpert.com 睇更多喇!

去台灣前,您可以留意:

【教你最抵最快】台北桃園機場去市區

【去台灣前必備】台灣URoaming 4G WiFi蛋 (香港領取)

【賞楓好地方】台中武陵農場南谷小旅行一日遊

【海拔2千米】台北新竹雪霸休閒農場雲霧步道一日遊

【火車遊森林】阿里山森鐵一日遊

【壯麗雲海】阿里山奮起湖純玩一日遊

發表迴響