大阪 專欄作家 小編遊記 旅遊指南 日本 未分類 東京

日本福袋攻略 2019

日本福袋攻略 2019

講到日本新年嘅特別活動,除左去神社參拜外,就一定係排隊買福袋喇!每年1月1號起日本全國大部份嘅百貨公司及商店都會推出【限量新春超值福袋】回饋消費者。由於福袋CP值超高,近年都吸引不少遊客瘋狂排隊搶購。今次小編就率先公開日本2大城市 – 東京、大阪嘅熱門百貨公司嘅福袋攻略,希望大家都可以搶到心頭好!

搶福袋5大注意事項

1) 福袋の中身=福袋個餡有咩

google

學識呢個關鍵字,用Google,輸入「福袋の中身+品牌名」。做定資料搜集,先了解福袋過往的內容是否合適同埋 CP值高唔高。做好功課鎖定目標!記得睇清楚開售日期!

 

2) 分工合作 分頭購入

fashion-friends-friendship-1345082

圖片來源

新春福袋數量有限,手快有手慢無。做完資料搜集,了解想要嘅福袋係邊到買,再同朋友分工合作分頭行事。正所謂「人多好辦事」,買晒所有福袋都唔係難事。

 

3) 最緊要係『近』

full-view-shinjuku-prince-hotel-2

圖片來源

「搶福袋」呢個新年活動,不論日本人定遊客嘅參與度都好高,誓要搶購自己嘅心頭好!如果想要快人一步排隊,最簡單的方法就係住喺百貨公司林立嘅地區附近。東京嘅新宿嘅Hotel Wing Shinjuku (地鐵西武新宿駅步行約1分鐘) / Shinjuku Prince Hotel ( JR新新宿駅步行約5分鐘)、大阪梅田嘅 Umeda OS Hotel (地鐵東梅田駅步行約2分鐘) 都係小編嘅推薦。除咗近百貨公司之外,仲好近鐵路站,就算買爆喼 都唔怕要行好遠先有車搭。

4) 有殺錯 冇放過

心大心細點算好?!唔好理,一定要攞住先。小心「蘇州過後無艇搭」呀!

5) 退埋稅=折上折

大部份百貨公司買福袋都可以退稅嫁。記住!記住!記住!帶護照呀~

東京熱門百貨公司福袋預計開售日期

東京熱門百貨公司福袋預計開售日期

大阪熱門百貨公司福袋預計開售日期

大阪熱門百貨公司福袋預計開售日期

距離福袋開銷日期仲有3個月,為咗可以成功搶到心儀的福袋,小編建議大家出發前事先查閱多次百貨公司官網,就算開銷時間上有任何變動,都有時間更改行程!

你可能有興趣:

【日本交通必備】JR日本火車證

2019年連假攻略

【2019福袋攻略】東京/大阪新春自由行套票

更多日本自由行詳情

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s