台灣 台北 專欄作家 小編遊記 旅遊指南

最新台北夜市全攻略 (內附交通懶人包)

Template for column

台北咁多夜市唔識揀? 去到又唔知食咩好? 呢篇超實用攻略一定幫到你!

仲送你夜市嘅交通攻略!不過大家準備好悠遊卡未,呢張「北北基好玩卡」可以係效期內不限次數搭乘台北捷運及指定公車,真係去邊都咁方便啊,仲可以慳大約60%旅費!不過講到要最快由機場出市區,可參考【教你最抵最快】台北桃園機場去市區

1) 感受古早味台灣 – 寧夏夜市

1.jpg

圖片來源

鴨頭正二代滷肉飯

2.jpg

圖片來源

呢間滷肉飯嘅汁非常出色,香味好重又帶膠質,所以送飯一流。而且仲有蛋包瓜仔肉湯,入口好清甜,仲有咸蛋,食完滷肉飯再飲啖湯真係好夾!

圓環邊蚵仔煎

3

圖片來源

講到蚵仔煎一定要提呢間老字號,蚵仔嘅份量非常足,啖啖都食到帳卜卜嘅蚵仔,而且完全無腥味,證明處理得好好,再加埋佢地獨有嘅醬油,真係一流啊!

爆漿脆皮魷魚

4.jpeg

圖片來源

差唔多每個夜市都有燒魷魚,不過呢間就好出色,因為係即叫即燒仲一啲都唔乾,入口即刻爆汁,而且入面仲可以加青瓜,所以味道非常特別!

 

夜市資料:

地址:台北市大同區寧夏路

時間:一般由下午5時到12時

交通:中山站1號出口左轉,一直行(南京東路)大約10分鐘

寧夏夜市出左名多台灣傳統美食,亦被稱為台北最美味夜市,蚵仔煎、滷肉飯、麵線、湯圓應有盡有。

 

本地人至愛 – 南機場夜市

1.jpg

圖片來源

好佳蚵嗲

2.jpg

圖片來源

蚵嗲即係使用蚵仔加入米漿再炸,而呢間特別之處就係全店均使用新鮮白米漿以及加入蔬菜絲,所以十分鬆脆,再加上店內獨有醬汁,食落十分有層次!

阿男麻油雞

3.jpg

圖片來源

呢間麻油雞非常有誠意,每日都用百幾斤雞骨慢火熬煮湯頭,再加入爆炒過嘅香料,麻油同雞肉燉煮幾個鐘先完成。所以味道濃郁,而且酒味唔算十分重,好易入口!

好吃炸雞

4

圖片來源

無錯!呢間鋪個名就係叫「好吃炸雞」,老闆堅持自製粉漿及醃料,所以炸出嚟嘅雞扒十分鬆脆,而且炸粉一啲都唔厚,仲好夠味!

 

夜市資料:

地址:台北市萬華區中華路二段307巷

時間:由下午開始已有餐廳營業,一直至晚上12時

交通:在台北車站或西門乘坐212 / 205號公交,在南機場公寓下車

或者可以在西門直接坐的士,一般10分鐘內就到

 

交通便利 選擇極多 – 饒河街夜市

饒河街一直都係遊客最愛,交通方便之餘,而且可以食均曬台灣美食,無論冷盤、熱菜、飯麵、甜品都可以一次過食曬!而且呢個夜市仲非常近台北101,所以食飽飽就可以上去睇台北夜景,唔想排隊買飛就可以而家訂埋喇

18375367108_8a125182dd_b.jpg

圖片來源

福州世祖胡椒餅

 1.jpg

圖片來源

呢間胡椒餅係正入口,非常容易搵到!而且仲係現場人手包,絕對唔係冷藏,而且肉餡好多汁,加上胡椒香味,簡直一流啊!

陳董藥燉排骨

2.jpg

圖片來源

榮獲米芝連推介嘅陳董藥燉排骨簡直係「平民價錢,星級味道」,入口啖啖藥材香但又唔會過於濃郁,再加上有滷肉飯,真係想食多幾碗啊!

麻糬寶寶

 3

圖片來源

麻糬都可以話係台灣嘅特色甜品,呢間鋪嘅麻糬每日人手新鮮整。每一粒都好有口感同QQ。由於數量有限,所以每日賣曬就無,大家要早啲去試啊!

夜市資料:

地址:臺北市松山區饒河街

時間:下午5時 – 晚上12時

交通:捷運松山站5號出口

以上就係小編為大家精選嘅夜市同美食,如果大家有其他更正嘅推介,都可以話俾我地知!如果想了解更多台灣情報,記住留意我地Facebook專頁及呢個旅遊blog喇!

遊台必備:

【教你最抵最快】台北桃園機場去市區

台灣4G WiFi蛋 (香港領取) – Uroaming

台灣4G WiFi蛋 (台灣領取) – Jetfi

台北故宮(掃QR code快速入場)

台北101觀景台門票

台北九份花蓮一日遊(花蓮海天一色)

更多台灣產品

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s