台灣 台中 專欄作家 小編遊記 旅遊指南

【2018台中花博】打卡熱點全公開 含交通攻略

Template for column

萬眾矚目既 2018 台中世界花卉博覽會已於 11 月 3 日(至明年 4 月 24) 正式登場!嚟緊去台中嘅朋友,記得將呢個大型盛事列入行程中喇 ~

入園交通方法

今屆台中花博分為三大園區:后里馬場森林園區、外埔永豐園區、豐原葫蘆墩園區。入面景點眾多,亦好多元化,以下就係小編精選嘅打卡位,一定唔可以錯過。

后里馬場森林園區

-發現館

發現館利用左好多新媒體嘅科技及互動裝置,展示左不同海拔及地理環境嘅生態圈。非常好玩仲有教育意義,而且入面靚到好似藝術展咁,可以俾大家扮文青影靚相!

-友達微美館

友達微美館用左好多投影技術,帶你進入植物嘅生命之旅,而上圖咁靚紅色生命之門亦係重點打卡位之一。另外,大家仲可以用AR技術配對屬於自己嘅花卉,夠曬互動啊!

葫蘆墩公園

呢個公園放置左好多花草組成嘅藝術裝置,希望用自然手法造出「水岸花都」為主題嘅生態環境。鐘意花花嘅朋友就一定要去睇下,而且晚上仲會使用各式不同嘅燈襯托著花草!

外埔園區

呢個區係全園最細嘅,不過入面就好有教育意義。當中以天然農業食品為主題,大家可以睇下點樣由一粒細嘅種子慢慢咁長大,最後成為大家台上嘅美味嘅食材!

photoef63191018054916

大家除左可以係園區知多啲有關農產品嘅資訊,仲有好多打卡位俾大家!因為入夜大部分裝置都會有燈飾,其中仲有一個超大型竹球「竹芎惜水」,晚上發光之後好似個UFO,吸引左好多人影相!又有一條「攀果花廊」入夜好似穿越銀河咁,拎嚟打卡呃Like一流啊!

今年台中花博佔地面積非常大,而且各個園區都各有特色,所以建議大家用2日時間慢慢行,同埋記得差爆電,帶定尿袋!因為咁多打卡位,包你有排影啊!

圖片來源

猜你喜歡:

台中花博會自由行

台中花卉博覽會門票

 

 

 

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s