四國 專欄作家 小編遊記 旅遊指南 日本

【唔一定自駕遊】5日4夜四國鐵路行程

四國鐵路行程

四國係日本四島中(四島包括:北海道、本州、四國、九州)最小嘅一個,同時亦係世界上第五十大島嶼。四國島位於本州西南部中国地方嘅南方,九州嘅東北方,與本州之間以瀨戶內海相隔。包含德島縣、香川縣、愛媛縣、高知縣。好多人都認為遊四國就一定要自駕遊,今次小編用大家分享5日4夜四國鐵路行程,等無車牌嘅朋友都可以拎住JR 四國鐵路周遊券暢遊四國。

Day 1: 高松市

由香港飛至四國香川縣嘅高松國際機場平均需時3個半小時。由高松國際機場出發乘搭JR至高松駅(約45分鐘),那就可以到達高松市,開始自由行活動探索四國,尋找高松美食!

【新晉魚市場】坂出觀光魚市場

坂出觀光魚市場

圖片來源

去日本食海鮮係基本吧!坂出觀光魚市場2013年先開幕,旅客必睇重頭戲「吞拿魚解體Show」 - 師傅會即日捕獲嘅吞拿魚即劏即賣、仲有提供免費試食添。當然,一定要品嘗由瀨戶內海捕獲嘅新鮮魚類同海鮮喇!

地址:香川県坂出市入船町1丁目5番14号

營業時間:早上7時至下午3點30分

休息日:星期三

Day 2: 高松市 - 栗林公園 & 金刀比羅宮

栗林公園.jpg

圖片來源

栗林公園係高松市中心第一人氣景點,曾經獲選為米芝蓮觀光指南嘅最高3星級景點推介,而且也係日本國家指定嘅特別名勝。更係高松市有名嘅櫻花及紅葉名所,想要「追櫻」或「追楓」嘅朋友必去!

交通:由高松駅乘搭JR至栗林公園北口駅(約25分鐘)

金刀比羅宮.jpg

圖片來源

金刀比羅宮堪稱係整個香川縣最具代表性嘅景點。當地人暱稱為「金比羅桑」,奉為海上交通嘅守護神。前往表參道嘅石階非常有名,總共有785階。神社內嘅建築幾乎都獲指定為重要文化財,門外有其他地方看不到嘅高大燈籠,另外也有許多禮品店。

交通:由高松駅乘搭JR至琴平駅 (約35分鐘)

Day 3:松山 - 千與千尋取材地

道後溫泉.jpg

圖片來源

第3日由香川縣出發至愛媛縣。高松駅出發搭JR至琴平駅(約45分鐘),再轉車到松山駅(約2小時),就會到達松山市!其中松山市嘅道後溫泉更係打卡聖地,因為後溫泉係四國有名溫泉鄉,更係日本三大古老溫泉之一,據說開湯至今已有3000年嘅悠久歷史。道後溫泉一帶有數十間溫泉旅館,而最有名嘅就係「道後溫泉本館」。宮崎駿嘅名作「千與千尋」內嘅旅館也係以本館為設計藍本。

Day 4: 高知縣 - 祖谷秘境 & ひろめ市場

德島縣位於四國嘅東部,三面被1000 米高嘅山巒環抱。縣域內有構成瀨戶內海國立公園一部分嘅德島鳴門地區、阿南海岸地區以及劍山、祖谷地區等以美麗嘅自然景觀爲基調嘅觀光勝地。

祖谷秘境.png

圖片來源

祖谷秘境秘景這個詞喺日本係指神聖嘅地方。喺祖谷流傳著無數妖怪傳說,傳言這裡有神靈棲息,係日本妖怪文化嘅發源地。現喺,更成為人氣旅遊地!

HIROME市場.png

圖片來源

Hirome 市場 (ひろめ市場): 係一個大型嘅市內大型美食廣場,大部分都以 提供地道高知料理為主,當中以「燒鰹魚」最為著名特產。係最能感受到高知美食魅力嘅好地方。

Day 5:德島 - 嗚門漩渦

嗚門漩渦.jpg

圖片來源

回香港嘅最後一天,不要忘記德島嘅「嗚門漩渦」!因為水流及海底高低差嘅關係,喺嗚門海峽就出現奇特嘅漩渦現象,現被譽為世界三大漩渦之一 (另外兩大漩渦分別為義大利 Messina 海峽和北美西岸及溫哥華米東岸之間嘅Seymour Narrows峽灣)。

以上5日4夜四國行程,小編就教大家點樣可以用JR 走勻多個四國人氣景點。大阪、東京去到厭?!下次不妨選擇探訪四國吧。

你可能有興趣

【日本交通必備】JR日本鐵路火車證

發表迴響