花蓮 台灣 台北 台東 台中 專欄作家 小編遊記 旅遊指南 澎湖

【教你最抵最快】台北桃園機場去市區

Template for column

台北桃園機場捷運早前就正式開通,但係咪最抵最快可以去到台北市區呢? 今次就以台北車站做目的地,與客運巴士及台北點對點接送車比較!

1. 1819路-客運巴士

3_1510521974.jpg

圖片來源

係台北桃園機場去台北車站就要搭1819路,平均15-20分鐘一班,車程唔塞車嘅話要大約55分鐘,即係如果咁岩錯過左一班車,計埋等車就要接近70分鐘先到(仲要唔塞車),不過就可以確保一定有位坐,價錢方面就一位港幣35元正。

2. 台北點對點接送車

82fe4c9c-d34b-44ba-9a83-2a37b828f6b9.jpg

話明點對點,即係由機場直送你去台北市區任何一點,唔洗轉車、唔洗行、唔洗擔心走左架車,所以真係超方便!而且小編計過,如果有四個人Share,同普通交通工具差唔多價!所以真係最抵最方便啊。同埋去得旅行,緊係要舒舒服服,唔可以俾自己辛苦,所以不妨俾多少少叫架私家車!車程方面,唔塞車嘅話大約40分鐘就可以到達台北車站,真係又抵又舒服同快捷。

除左台北機場之外,其實台灣好多城市都有又平又抵嘅包車服務,大家都可以參考下!

3. 台北桃園機場捷運

metro.jpg

圖片來源

機場捷運有分直達/普通,前者36分鐘就到台北車站,後者就要50分鐘。仲未計步行去你住嘅酒店,所以係咪真係最方便就見人見智。而班次就大約7.5分鐘開出一架,價錢成人每位要港幣約$40元,所以真係不如俾多幾蚊call架點對點接送車仲實際啊!

如果俾我揀,不如幾個朋友一次Share搭接送車仲好,唔洗煩轉車同埋落車唔洗搵路行,去旅行緊係要自己舒服開心,所以無咩特別都唔會同人逼捷運巴士!

立即以至抵價預訂台北點對點接送車

猜你喜歡:

台北捷運及景點放題(省下60%旅費)

九份野柳天燈一日

最新台北夜市全攻略 (內附交通懶人包)

 

 

 

發表迴響