高雄 台灣 專欄作家 小編遊記 旅遊指南

【親親大自然】高雄大自然一日遊

Template for column

其實台灣唔只得夜市同美食,大自然風光一樣好吸引,就好似高雄每年都吸引左好多人去探索佢地大自然嘅魅力!而今次就集中介紹恆春半島呢個咁靚嘅地方!

早上:

港口吊橋>龍磐公園>台灣最南點>鵝鑾鼻公園

7ee16169-b467-4bf9-9e0d-dc50fec1df9171874c7a-d6e5-4869-897a-98d74795d83c

圖片來源

早上緊係要呼吸新鮮空氣,一早去港口吊橋就最岩,一路慢行吊橋一路享受下面湖泊嘅景色,而且個到亦係高雄必去打卡位之一!

201611092225213f7pB (1).jpg

圖片來源

之後去龍磐公園、台灣最南點及鵝鑾鼻公園,大家就可以坐係草上chill一chill,對住一望無際嘅田野,絕對可以心礦神怡咁拋開城市嘅煩惱!

下午:

國立海洋生物博物館

03d85505-c448-4244-9ebe-cb723bb0d822b382a0f2-4736-43f9-b00d-fbbce88eb648

圖片來源

呢個博物館有分四個展區,大家可以由山到海咁深入台灣嘅大自然生態,仲可以了解到不同深度水域,睇下水底嘅生態鏈!

20161119092817X5FLE2016111909271781YsD

圖片來源

嚟到恆春半島緊係要睇出名嘅日落,大家可以欣賞必睇嘅「關山日落」,因為可以上觀景台對住一望無際嘅大自然,睇下台灣嘅日落,如果係情侶去嘅真係好浪漫啊!

 

猜你喜歡:

恆春半島全島一日遊

左營蓮池潭、佛光山紀念館朝聖一日遊

 

 

 

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s