高雄 台灣 專欄作家 小編遊記 旅遊指南

【佛系旅行】高雄真朝聖一日遊

Template for column

而家興佛系,連旅行都要佛系!大家有所不知,世界知名度高嘅青銅坐佛就係位於高雄佛光山佛陀紀念館,像高50公尺,現場見到非常宏偉。

除左呢座青銅坐佛出名之外,其實入面嘅建築風格都好出色,係一座結合古今中外,現代及傳統建築風嘅設計,有所謂「前有八塔,後有大佛,南有靈山,北有祇園」的宏偉格局。

attraction_img_2.jpg

 

擷取

attraction_img_11.jpg

首先入到去會穿過禮敬大廳入面仲有間素食嘅Starbuck,大家仲可以試下該店獨有嘅食物,再經過八座塔,場面好似拍電影一樣,非常宏偉。而且可以深深感受到左右平衡嘅傳統建築風及佛家哲學。而晚上八座塔仲會著燈,好似燃點緊嘅壇香一樣,係漆黑中發光。

attraction_img_14.jpg

之後會進入可供萬人集會嘅「菩提廣場」,個到經常舉行大型法事及活動,而「十八羅漢」尊像亦坐落係兩側。

attraction_img_5.jpg

之後就會進入萬眾其待嘅佛光大佛,高50公尺而且係跟據唐代大佛嘅造形鑄造,係下面睇上去非常宏偉。而且下面仲有一個本館,入面有多個常展廳同展覽場,入面有好多世界知名嘅藝術家都會係到放展。

圖片來源

猜你喜歡:

左營蓮池潭、佛光山紀念館朝聖一日遊

恆春半島全島一日遊

 

 

 

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s