台灣 台北 專業「芬」享 旅遊指南 未分類

最新九份十份景點大公開(附必食必玩攻略)

Template for column

圖片來源

九份十分除左放天燈,其實仲有好多野玩,無論係一家人、朋友、情侶或者深度遊都好岩,小編精選左最新最潮嘅景點俾大家,咁去幾多次都唔會悶喇!如果唔想煩交通就Click呢到,包放天燈包來回接送,仲送埋台灣手信俾你,抵過你自己去。

九份

4857278444_2816e64bbe_b.jpg

圖片來源

九份充滿住老台灣味道,好多人拎部相機周圍影可以停留大半日,而且入面充滿住好多美食,例如芋圓、魚羹、臭豆腐等等。

九份美食

taiwan-1057813_960_720.jpg

圖片來源

嚟到九份一定要食芋圓,係山上面對住咁靚嘅景食,必有一番風味,而且好多人都話個到嘅芋圓有一種古早味,其他地方係食唔到嘅。

5532254754_459f51b890_b.jpg

圖片來源

魚羹其實就係新鮮魚肉再配上魚湯,入口非常鮮味,而且由於湯底係用魚新鮮煮成,所以味道濃郁,有淡淡鮮味。

1380941627-49087267

油蔥粿質感有少少似羅白糕,不過口感較為煙韌,入口會滿足住陣陣蔥香味,而且表面會有淋醬,一齊放入口非常有層次及口感。

九份景點

景點1. 昇平戲院

6340236597_f41b5686fc_b.jpg

圖片來源

呢間戲院差唔多有成一百年歷史,亦係日治時期全台最大戲院,有好多經典電影都係個到拍攝,大家不妨去打卡影相。

景點2. 阿妹茶樓

33601111684_8aa5d0ebda_b.jpg

圖片來源

阿妹茶樓係九份出名嘅茶居,因為你坐係頂樓就可以欣賞九份嘅夜景。日落及入夜更美,大家行到咁上下可以係個到嘆番杯茶,欣賞咁靚嘅景色。

十分平溪

雞翅包飯

雞翅包飯就係將糯米釀入去雞翼入面,再慢慢烤焗,味道非常濃郁。糯米吸滿雞油嘅香味,雞肉亦都好鮮嫩。

活動1. 放天燈

平溪天燈節-2.jpg

圖片來源

嚟到十分平溪一定要放天燈,因為相傳將願望寫上天燈之後放上天,就可以願望成真,而放天燈嘅店鋪一街都係,所以一定要格價,價錢為台幣150-300不等,如果唔格價分分鐘俾貴成倍。

活動2. 手信街

十分平溪條手信街有好多特色玩意及名手信,好似手軋糖及牛肉紙等。仲可以寫埋Post Card俾海外嘅朋友,所以要預留一定時間!

活動3. 十分瀑布

download

圖片來源

除左買手信同放天燈,其實十分有個瀑布都好出名,亦被稱為「台灣尼加拉瀑布」,而且亦有座吊橋俾大家自拍影相。

九份十分有好多景點,周邊仲有個野柳地質公園,咁多行程點Plan好?同屋企人去又要搵包車?

而家唔洗煩喇,可以Join個One day Tour,一個全包專車接送!仲送放天燈及DIY台灣小食,送自己整嘅手信俾人!

九份野柳天燈一日 (包DIY台灣小食)

台北野柳九份一日遊(包黃金博物館和貓村)

你可能有興趣:

【教你最抵最快】台北桃園機場去市區

最新台北夜市全攻略 (內附交通懶人包)

告別士林西門町 全新2019台北行程

台灣必備上網神器

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s