大阪 專欄作家 小編遊記 山陰地區 旅遊指南 日本

【戀愛運UP!】鳥取/大阪最強結緣神社

cover2月有新年之外,仲有情人節(嚇)!各位單身嘅朋友你又出咗pool 未呢?唔想新年又俾姨媽姑姐問你「有冇男/女朋友」?!咁就要快快出發,跟住小編推介嘅最強結緣神社,求返個好姻緣返香港喇~

  1. 鳥取 - 白兔神社

白兔神社

圖片來源

白兔神社出名求姻緣特別靈驗,依到仲散發著濃厚嘅神話色彩。供奉嘅兔子當然唔係一般嘅兔子,而係日本大國主神與八上姬嘅戀愛結緣兔!

因幡之白兔

圖片來源

傳說,八十眾神仰慕因幡國美人  -八上姬,因而一同出發前往現今嘅白兔海岸,路上遇見一隻因為欺騙了海鱷,全身被剝皮痛苦萬分嘅白兔,壞心眼嘅八十眾神兄弟告知白兔只要到海裡洗浴再風乾即可恢復,黠知傷勢更加嚴重,後來幫兄弟拿行李嘅大國主心生不忍,於是帶著白兔到池水清洗傷口,然後敷上蒲黃花粉,白兔因此恢復如初。後來白兔為咗報恩,為大國主與八上姬牽線結緣。

~所以白兔神社有求戀愛運嘅神效,2010年更被認定為日本人嘅「戀人的聖地」。

白兔神社御守

圖片來源

白兔神社嘅結緣御守以兔子作為原形,一對長長嘅兔耳可愛程度十足之外,同時為你求個好姻緣喔。或許,有人見到你掛住一個咁可愛嘅戀愛護身符,會主動同你搭訕呢 (FF Mode)!

白兔神社參觀資訊

地址:鳥取縣鳥取市白兔宮腰603

開放時間:9:00至16:00

參觀門票:参拜免費

  1. 出雲 - 出雲大社

出雲大社

圖片來源

出雲大社位於島根縣東部、出雲市大社町嘅一座神社。據出雲地區流傳嘅神話說,大國主下令把自己領地上嘅一塊土地出賣給了另一位神,作爲報酬換到了出雲。

日本在每年嘅農曆10月稱為「神無月」,但只有出雲地區,在農曆10月稱為「神在月」。因為全國各地嘅神都奉大國主之命,離開自己神社往出雲大社,開會討論有關人各種「緣份」嘅會議。故此稱出雲大社成為日本最強嘅求緣神社。

出雲大社參觀資訊

地址:島根縣出雲市大社町杵築195

開放時間:6:00至20:00 (3~10月) / 6:30至20:00 (11~2月)

參觀門票:参拜免費

  1. 大阪 - 露天神社

露天神社

圖片來源

已創建1300年係大阪出名嘅戀愛神社。源於背後仲有一段發生於露天神社嘅淒美愛情故事,之後俾當時嘅劇作家近松門左衛門改編成木偶劇 - 「曾根崎心中」,將女主角「阿初」與男主角「德兵衛」之間嘅愛情故事上演而大受歡迎,之後大批民眾以「阿初」作為祈福對象,久而久之造就咗依家露天神社嘅「阿初大神」。

露天神社參觀資訊

地址:大阪府大阪市北區曾根崎2丁目5番4號(Map Code:1 405 463*28)

開放時間:6:00至24:00

參觀門票:参拜免費

你可能有興趣:

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s