青森 北海道 名古屋 大阪 日本 未分類 東北地區 東京 櫻花攻略 九州

【櫻花攻略】日本賞櫻熱點懶人包

日本賞櫻

日本櫻花百看不厭!唔好以為去過大阪、東京睇櫻花就滿足!?作為一個專業嘅旅行家當然唔可以咁就卻步!小編推介你6大日本賞櫻名所,等你可以踏上花路,走喺櫻花最前線。

函館-五稜郭公園

五稜郭公園 - 櫻花

圖片來源

函館最具標誌性嘅賞櫻名勝 - 「五稜郭」。喺依片日本國內特別史跡嘅園內,超過600棵櫻花樹競相綻放,從五稜郭塔上俯瞰下去宛若一個巨大嘅粉紅色五角星。您可以喺櫻花樹下野餐、喺河上划船,或係欣賞夜櫻嘅動人景色。

最佳賞櫻時分:4月尾至5月中

青森-弘前公園

弘前公園 - 櫻花

圖片來源

弘前城 - 櫻花

圖片來源

「東北三大賞櫻名所」之一,日本國內屈指可數嘅賞櫻聖地。公園內以染井吉野櫻為中心,加上枝垂櫻、八重櫻等50種以上、約2600多棵櫻花樹喺城內盛放。無論係以莊嚴嘅天守閣為背景,還係外壕河上嘅「櫻花絨毯」,或係夜間點燈後嘅夜櫻,都讓人流連忘返。

最佳賞櫻時分:4月尾至5月初

富士五湖-河口湖畔

河口湖畔 - 櫻花

圖片來源

日本最佳賞櫻打卡地。因富士山喺湖上嘅倒影而成名嘅產屋崎、河口湖北岸、湖北美景等為首,每逢賞櫻季節都有不少人慕名到訪,湖畔周圍嘅沿路有約300棵櫻花樹,盛開之時嘅壯麗美景引來不少讚美。

最佳賞櫻時分:4月中

名古屋 -名古屋城

名古屋城櫻花

圖片來源

名古屋城為日本三大城之一,屋頂嘅金色虎頭係著名嘅標誌。除此之外,這裡也有1000棵以上嘅櫻花樹,種類以染井吉野與枝垂櫻為主,春天時可以看見櫻花與天守閣嘅景色。

最佳賞櫻時分:3月尾

京都-嵐山

嵐山小火車櫻花

嵐山小火車櫻-2

圖片來源

跨越大堰川嘅渡月橋係嵐山嘅打卡熱點。這一帶嘅吉野櫻有1500多棵,每年嘅櫻花季節都有很多慕名而來嘅遊客。據說喺大堰川中州嘅嵐山中島公園賞櫻係最美。到了晚上各式小吃店和被燈光映照嘅櫻花會更添熱鬧。

最佳賞櫻時分:4月初

福岡-舞鶴公園

舞鶴公園夜櫻

舞鶴公園夜櫻-2

圖片來源

舞鶴公園係福岡市內最有名嘅賞櫻地點之一,園內種有約1000棵櫻花樹,位於福岡城址裏面。配合花期,每年都會舉行福岡城櫻花祭,期間有夜櫻特別亮燈及祭典小吃攤販開店,非常熱鬧。夜櫻亮燈時間:18:00~22:00。

最佳賞櫻時分:3月尾至4月初

你可能會有興趣:

【熱門行程】京都嵯峨野小火車賞櫻1天遊

【關西櫻花名所】嵐山、金閣寺、奈良公園賞櫻1天遊

發表迴響