鎮海 韓國 首爾 專欄作家 小編遊記 旅遊指南 櫻花攻略

【唔再係日本!】韓國賞櫻懶人包

韓國賞櫻懶人包

賞櫻當然唔少得韓國喇,之前小編同大家介紹完日本賞櫻名所,今次就同大家分享嘅韓國賞櫻聖地!如果你打算一路食住炸雞,一路賞櫻,咁你就要留意以下嘅韓國賞櫻地,開始Plan 定行程喇~

  1. 汝矣島 - 輪中路

汝矣島櫻花

汝矣島櫻花2

圖片來源

韓國本地人公認最熱門、最地道嘅賞櫻景點,每年亦會舉行汝矣島櫻花節,超過1500棵櫻花同時綻放,除咗可以喺櫻花隧道下拍照留念,韓國人也愛喺旁邊嘅汝矣島漢江公園,邊野餐邊欣賞櫻花及漢江景色。

最佳賞櫻時分:4月中

  1. 蠶室 - 石村湖

石村湖 櫻花

石村湖 櫻花2

圖片來源

喺樂天世界及樂天世界塔旁邊嘅石村湖。大家可以喺暢遊樂園和Shopping同時,欣賞絕美櫻花景緻。湖周圍種有一千多棵櫻花樹,形成一條環型櫻花路,四月期間舉行嘅石村湖水櫻花節,還設有不少藝術公演和體驗活動。

最佳賞櫻時分:4月中

【首爾必去】首爾樂天世界一日票

  1. 回基站 - 慶熙大學

大學內嘅歐洲式風格建築群,優美又具氣派。而大學周圍也種了很多櫻花樹,每到春天,粉粉白白嘅櫻花跟漂亮嘅建築物等便互相暉映,令人有置身外國豪華莊園嘅感覺,愛拍照嘅人士必到!

最佳賞櫻時分:4月中

  1. 首爾市中心 - 南山

南山塔 櫻花

首爾市中心地帶嘅賞櫻地,一般遊人會從明洞行到山腳嘅纜車站乘纜車登山,其實行上山嘅主路兩旁種滿櫻花樹,可以試試從南山圖書館到八角亭,再往獎忠洞國立劇場散散步,除了櫻花之外,迎春花、杜鵑花等多種花卉同時盛開,沿路可以一直走到南山首爾塔,全程大約一小時。

最佳賞櫻時分:4月中

  1. 鎮海 - 余佐川櫻花道

余佐川櫻花道 櫻花

余佐川櫻花道 櫻花2

圖片來源

韓國最出名嘅賞櫻地,每年都會吸引數十萬嘅韓國人以及外地遊客前去賞櫻,余佐川本身係一條小河,兩邊都係櫻花樹,影相一流!另外鎮海火車站亦係賞櫻係必到之地。鎮海跟釜山距離不遠,只需約一小時巴士車程,春天去釜山嘅話不訪也到此一遊喔。同時,亦有一天遊供大家選擇,由首爾出發,帶大家體驗鎮海櫻花節!

最佳賞櫻時分:3月尾

【天天出發】鎮海櫻花節一天遊

6. 江陵 - 鏡浦臺

鏡浦臺 櫻花

鏡浦臺櫻花2

圖片來源

江陵-鏡浦臺春天這一帶會舉行鏡浦臺櫻花節(경포대벚꽃축제),以鏡浦湖為中心,湖邊嘅櫻花道長達4.3km,還有迎春花、水仙花等等爭奇鬥艷。

最佳賞櫻時分:4月初

你可能有興趣:

【天天出發】鎮海櫻花節一天遊

【中文導遊】慶州佛國寺、普門湖賞櫻1天遊

【櫻花x草莓】八重櫻庭園、有機草莓任食1天遊

 

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s