西藏自治區 櫻花攻略 中國

【人生Bucket List 】西藏朝聖賞花遊

Template for column.jpg

嚟到初春又係旅行賞花嘅旺季,最熱門可能係去日本睇櫻花,不過中國西藏嘅林芝原來都有一個好靚嘅桃花仙境,好多人都用「三生三世十里桃花」嚟形容!

講起西藏,好多人都會諗到拉薩,因為極具宗教意義,每年都有好多人去朝聖,不過其實去林芝朝聖一生必睇一次嘅桃花林,亦係人生必做之事!小編就為大家收集左幾個係林芝睇桃花嘅熱點,你都快啲放落bucket list喇!

雅魯藏布江大峽谷

cb87f7cf74aef26.jpg

圖片來源

當地睇桃花嘅No1地方就係「雅魯藏布江大峽谷」,亦稱為世界第一大峽谷,係咁宏偉嘅山峽入面睇桃花別有一番風味。仲可以去埋中國最美雪山 – 「南迦巴瓦峰」同埋雪山下嘅村莊「直白村」感受下藏人生活文化。

 

風光嘎拉桃花村

46r700003qp8nr9n09o9.jpg

圖片來源

呢條村每逢4月都變成旅行熱點,因為入面嘅桃花真係開得太燦爛,成條村又頭到尾都有桃花嘅踪影,而要一眼睇曬咁靚嘅景,係布久喇嘛林寺就岩曬喇!呢個寺係林芝地區最大最重要嘅藏傳佛教地,周圍環境都好優美清靜,仲可以從高睇曬風光嘎拉桃花村!

 

波密桃花溝

002564a60ce412b4bbdf1c.jpg

圖片來源

呢到最特別就係有好多野生桃花樹、藏民嘅青稞田夜集,所以色彩都好繽紛。入面仲有擁有萬畝桃花嘅『傾多鎮』,所以一去到當地就好似俾桃花包圍,呢個感覺真係得西藏林芝就俾到!

所以大家除左去日本睇花之外,其實西藏都有個好靚嘅桃花林,而且唔好以為當地交通好麻煩,其實大家都可以參加當地遊,可以幫你慳錢慳時間,又唔洗花時間Plan行程!

西藏自選遊

 

你可能有興趣:
【春季限定】熱海梅園祭、河津櫻花祭4天之旅
【遊日必備】東日本鐵路周遊券(長野、新潟地區)

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s