台灣 台北

【入台注意】台灣機場最新防豬瘟措施

Template for column.jpg

由於非洲豬瘟係中國疫情持續,所以台灣當局為防範疫情就係機場執行左新措施防止病情進入台灣,而且一旦發現旅客違規攜帶疫區肉製品,最高可以罰款新台幣100萬,即係大約港幣二十多萬!

我地就一齊睇下有咩可以帶,有咩食物唔可以帶入台灣!

e788c400b215770b268c88e56a593d62.jpg

圖片來源

常見嘅肉鬆製品、香腸、臘肉、肉丸就唔可以帶,而且含肉鬆產都唔可以,所以好似蛋卷、鳳凰酥一律禁止入台。

而公仔麵都有機會含豬肉,所以當局都唔鼓勵旅客帶入境。而可以帶嘅就有含豬油、含豬骨煮過嘅食物,好似糕點類、火鍋湯底。

由於每位旅客入境都要經過以上檢查,所以出關時間會長左,如果已經預約左司機接送嘅就要注意喇!

 

你可能有興趣:

【教你最抵最快】台北桃園機場去市區
告別士林西門町 全新2019台北行程

 

 

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s