台灣 台北 旅遊指南

【2019家庭遊】台北親子好去處

 

Template for column.jpg

圖片來源

其實台灣都係親子出遊嘅好選擇,因為夠近同方便,而且好多景點都岩小朋友一齊玩,可以親親大自然,又可以去下文化景點,俾小朋友知道更多知識,增廣見聞一下,番到香港都可以學而致用,唔會輸俾其他小朋友!

帶住小朋友出機場就最好book定車,睇完呢篇攻略(【教你最抵最快】台北桃園機場去市區)就知點解。去到台灣一定要到當地嘅具自然文化特色地方,好似九份同周邊地方就最適合。雖然每個去台北嘅人都去過九份十分,不過深入咁玩同埋周邊有咩玩就唔係個個都知。

 

野柳地質公園

圖片來源

野柳地質公園因為長年受海浪侵蝕及岩石風化等自然現象影響,所以生成好多奇形怪狀嘅石,最出名就係女王頭、仙女鞋、燭臺石等,亦係全球聞名嘅岩石奇觀。而且呢個地質公園係海邊,所以其實打卡影相都好靚,小朋友又可以欣賞及了解各種岩石,大人就可以影靚相,大家都唔怕悶!

九份老街

4857278444_2816e64bbe_b.jpg

圖片來源

行到攰就緊係要去大把美食嘅九份,個到嘅食物大人細路都岩,好似雞翼包飯、大腸包小腸、芋圓等,諗起都想食啊!而且仲有好多手信及名產物都可以買到!

 

6340236597_f41b5686fc_b.jpg

圖片來源

另外九份前身其實係金礦,以前已經係一個自立社區,所以娛樂設施一應俱全,就好似昇平戲院曾經係日治時期全台最大戲院,一場嚟到就可以帶埋小朋友一齊參觀,認識更多!

 

黃金博物館-外觀側照.jpg

圖片來源

除左戲院之外,仲有個黃金博物館都值得參觀,因為可以睇下以前嘅人係點樣掘金,呢啲知識體驗係香港一定感受唔到,所以對於小朋友嚟講絕對係一個新奇有趣嘅活動!

 

平溪放天燈

跟著就可以做埋指定動作放天燈!同時更可以祝福自己嘅小朋友學業進步、身體健康!而作為父母嘅你地,更可以懷緬一下那些年你地一起放天燈嘅小時光!

要去曬以上咁多個景點,除左包車外其實仲可以參加一天遊,一價包曬所有行程,而且行程入面仲可以 DIY麻糬 或 鳳梨酥,平時就食得多,不過自己整就相信大家無咩點試過!最重要係價格非常抵!想同小朋友一齊有個難忘又學到野嘅旅程,就可以報呢個一天遊喇!

立即以促銷價報名一天遊

你可能有興趣:

【深度遊】台灣精選一天遊

【數據吃到飽】台灣4G WiFi 蛋

 

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s